אוסף תצלומי אברהם סוסקין

אוסף הצלם התל-אביבי אברהם סוסקין (28 בנובמבר 1881 – 28 באוגוסט 1963), מראשוני הצלמים בארץ אשר תיעד את הקמת היישוב היהודי בארץ ישראל. האוסף מכיל כ- 12,000 תשלילי זכוכית (פלאטות), המנציחים דמויות, אירועים, ישובים, החל מראשית המאה ה-20 ועד סוף שנות  השישים של המאה.

את האוסף ניתן לחלק לקבוצות לפי נושאים:

ישובים

איילת השחר, בן שמן, בית אלפא,  דגניה, גן חיים, גדרה, גבע , זיכרון יעקב, חולדה, חדרה, חיפה, טבריה, יהוד, ירושלים,  כפר יחזקאל, כפר סירקין , כפר גלעדי , כנרת, מגדל,  מטולה, מקווה ישראל, נהלל , עכו,  עין חרוד,  עיינות , פתח תקווה , צפת,  ראשון לציון,  רחובות, רמת גן,  ראש פינה,  תל אביב, תל מונד, תל יוסף, ועוד.

תצלומים מהאוסף

בתי ספר וגני ילדים

בהיותו תושב תל אביב, ערך סוסקין צילומים רבים של מוסדות חינוך בעירו.  כך צילם את הגימנסיה הרצליה מראשיתה, צולמו מורים ותלמידים במהלך השיעורים, צולמו כתות של מחזורי תלמידים, תזמורת הגמנסיה. כמו כן נהג סוסקין לבקר ברחבי ישובים בארץ ולהנציח בעדשתו בתי ספר כדוגמת, מוסד בצלאל, בי”ס תחכמוני, בי”ס מכס פיין, גני ילדים בקיבוצים ובמושבים, בתי ספר חקלאיים ועוד.

תצלומים מהאוסף

תיאטרון והצגות

נוסף על היותו צלם, היה סוסקין גם שחקן חובב. הוא השתתף בתיאטרון “חובבי הבמה העברית”, שם נהג לצלם את חבריו לתיאטרון בחזרות ובהצגות.  במקביל  נהג לצלם את הצגות התיאטרונים הגדולים ,הבימה”, “האהל” ואת דמויות השחקנים בהופעותיהם במחזות השונים.

תצלומים מהאוסף

תעשיה וחקלאות

במסעותיו ברחבי הארץ, נהג סוסקין לצלם דמויות שונות של פועלים בעת עבודתם. בדרך זו צולמו, עובדי יקב ראשון לציון בעת תהליך ייצור היין, החל מבציר הענבים וכלה בטעימות, ובאריזת הבקבוקים. צולמו בתי הדפוס של עיתון “דבר” ו-“הארץ” ופועלי הדפוס במהלך עבודתם, וכנ”ל צולמו עבודות הקטיף והאריזה בענף הפרדסנות וכיוב.

תצלומים מהאוסף

צילומי סטודיו

הסטודיו של אברהם סוסקין היה ממוקם ברחוב הרצל 24, תל אביב. הוא נהג לרשום ביומנו את האנשים שבאו להצטלם אצלו. יומניו מכילים רישומים משנת 1909 ועד סוף שנות ה-30.

צילומי הסטודיו מחולקים למספר קבוצות:

א. תמונות משפחתיות, זוגות, חגיגות נישואין, תינוקות ילדים וכו'

ב. פורטרטים ותצלומים של חיילים, שוטרים, ואחרים

ג. אנשי השומר

ישראל שוחט, מנדל פורטוגלי, יחזקאל חנקין, מניה שוחט ואחרים.

ד. דמויות בולטות בחברה היהודית בארץ ישראל

מנהיגים ציוניים: יוסף טרומפלדור, אליהו גולומב, יצחק בן צבי ורחל ינאית.
סופרים: אחד העם, שי עגנון, אז”ר, נחמן ביאליק, יהושע חונא רבניצקי ואחרים.